Skoči na glavno vsebino

TEDEN OTROKA je program Zveze prijateljev mladine Slovenije že od leta 1954, pri katerem sodelujemo v našem vrtcu že vrsto let. 

Radovednost pomeni zanimanje za različne stvari. Vodi nas k odkrivanju sveta okoli nas in raziskovanju znanja. Ko smo radovedni, se “aktiviramo” in začnemo raziskovati tisto, kar nas zanima. Z radovednostjo napredujemo, prihajamo do novega znanja, novih izkušenj in spoznanj. Otroci kažejo radovednost s spraševanjem ter željo po odkrivanju nečesa novega. Otroci so radovedni do vsega, kar počnejo, kar opazujejo. Skozi igrivo raziskovanje zadovoljijo svojo radovednost in jo na ta način razvijajo. Otroci niso zaznamovani s predsodki, domnevami ali zgodovinskim okvirom, ki lahko razblini to, kar opazujejo in spoznavajo. Radovednost pomaga otrokom odkrivati in razumeti svet. Najpogostejše otroško vprašanje je “zakaj …”, temu pa sledi odgovor: “zato …”. In zato tudi takšen naslov letošnje osrednje teme.

V vseh enotah našega vrtca je bila osrednja tema enaka, ki pa so jo odrasli skupaj z otroki uresničevali vsak na lasten način. S pojmom radovednosti so se seznanjali skozi različne pravljice, izvajali mnoge eksperimente, se izražali skozi gibanje in odkrivali čarobnosti ljudskega plesa. Otrokom so ponudili vrsto priložnosti za raziskovanje narave, ustvarjalno razmišljanje in ustvarjanje lastne umetnosti. Skupaj so npr. iskali čarobni zaklad in poslikali »čarobne kamenčke«, si ogledali lutkovno predstavo “Razbita buča” ali pa se preprosto podali na marsikateri bližnji hrib oz. gozdiček …

Utrinke dogajanj si lahko ogledate v galeriji prispevka.

 

Dostopnost