Skoči na glavno vsebino

Največ za čistejše okolje lahko storimo tako, da v mladih vzgojimo odgovornost in odnos do narave. Z ločevanjem in zbiranjem plastičnih pokrovčkov pa smo lahko še dobrodelni in celo nagrajeni.

Zato smo se tudi letos  odločili sodelovati na 3. ustvarjalno-trajnostnem  natečaju zamaškonjam z dobrodelno noto. Otroci starejših oddelkov enote Mehurček z mentoricami Marino, Nino in Gordano smo izdelali Zamaškonjama v obliki uhu lepila, ki je tudi glavni sponzor natečaja.

Proces izdelave izvirnega Zamaškonjama  je bil navdušujoč in poln ustvarjalnosti. Otroci so bili vključeni v vsak korak ustvarjanja, kar je spodbudilo njihovo domišljijo in ročne spretnosti.

Najprej smo skupaj raziskali različne materiale in barve papirja, ki so na voljo, ter se pogovorili o obliki in funkciji Zamaškonjama. Nato smo se lotili ustvarjanja, pri čemer smo otrokom dali prosto pot njihovi domišljiji.  Uporabili smo različne tehnike, kot so lepljenje, risanje, barvanje, kaširanje in dekoriranje.

Med procesom smo spodbujali otroke, da izrazijo svoje ideje in se medsebojno inspirirajo. Končni izdelek Zamaškonjama je prava umetnina.

Skupno ustvarjanje je krepilo tudi medsebojne vezi med otroki in mentorji ter spodbujalo timsko delo. Ob zaključku smo se skupaj pogovorili o pomenu recikliranja in ohranjanja okolja, kar je dodalo še dodatno vrednost projektu.

Izdelava izvirnega Zamaškonjama je bila tako zabavna in poučna izkušnja za vse vpletene, ki je spodbudila otroško domišljijo ter razvijala njihove ročne spretnosti in kreativnost.

Zapisala: Marina Hrovat, dipl. vzg.

Dostopnost